Skiljetecken.se

Punkt (.)

Hem > Punkt (.)

Länkar

Punkt

Läs mer >

Frågetecken

Läs mer >

Kolon

Läs mer >

Semikolon

Läs mer >

Kommatecken

Läs mer >

Tankstreck

Läs mer >

Parentes

Läs mer >

Punkt (.)

Punkt, eller full stopp, är en av de grundläggande byggstenarna i skriftspråket. Användningen av punkt är avgörande för tydlighet och förståelse, den avslutar en mening och separerar den från nästa. Att korrekt kunna använda punkt innebär ett steg mot klarare och mer effektiv kommunikation i skrift.

När ska man använda punkt?

En punkt används för att signalera slutet på en fullständig mening, det vill säga när ett påstående, ett kommando eller en fråga är klar. Det skapar en paus och hjälper läsaren att förstå när en tanke eller idé är fullbordad. Att använda punkt är som att ge din läsare en karta över ditt tänkande, varje punkt är en vägskylt som anger slutet på en väg och början på nästa.

4 exempel

  1. “Jag älskar att läsa böcker. Min favoritgenre är fantasy.”
  2. “Vad härligt väder det är idag. Jag ska gå ut och promenera.”
  3. “Ät din mat. Det är viktigt att du äter upp.”
  4. “Hej! Hur mår du? Jag hoppas allt är bra med dig.”

Vanliga frågor om punkten

Fotnot innan eller efter punkt?

Generellt sett placeras fotnoten efter punkten. Detta är den mest korrekta och allmänt accepterade användningen, eftersom punkten indikerar slutet på meningen medan fotnoten tillför ytterligare information. Ursprungligen kommer detta begrepp från traditionen inom akademiskt skrift där det är vanligt att inkludera fotnoter för att ge ytterligare förklaringar eller referenser.

Ska man använda punkt i punktlista?

Ja, i svenska språket är det vanligt att avsluta varje punkt i en punktlista med punkt, särskilt om varje punkt är en fullständig mening. Detta gäller oavsett om du använder ett svenskt tangentbord eller inte. Det är ett effektivt sätt att göra varje punkt distinkt och lättläst.

Om listan däremot består av några fåtal ord per rad används i regel inte punkt i punktlista.

Vad är “ofta efter punkt” i korsord?

I korsordssammanhang är uttrycket “ofta efter punkt” troligen en referens till vad som kommer efter punkt i en webbadress. Det skulle kunna vara något av följande:

  • SE
  • COM
  • NU
  • ORG
  • NET