Skiljetecken.se

Bindestreck (-)

Hem > Bindestreck (-)

Länkar

Punkt

Läs mer >

Frågetecken

Läs mer >

Kolon

Läs mer >

Semikolon

Läs mer >

Kommatecken

Läs mer >

Tankstreck

Läs mer >

Parentes

Läs mer >

Bindestreck (-)

Bindestreck är ett skiljetecken som har flera användningsområden inom det svenska språket. Det kan användas för att skapa sammansatta ord, markera stavelsebrytningar i slutet av en rad och mycket mer. På den här sidan kommer vi att utforska alla aspekter av detta mångsidiga skiljetecken och visa hur du kan använda det på korrekt sätt i din egen skrift.

När används bindestreck?

Bindestreck används för att sammanfoga ord eller delar av ord. Det kan vara för att skapa sammansatta ord av svenska ord som binds samman med ett engelskt ord eller en förkortning, till exempel “cd-skiva” eller “crowdfunding-projekt”, eller för att separera stavelsen i ett ord vid radbrott. Det används också för att binda samman dubbla efternamn. Funktionen med bindestreck är att tydliggöra meningen och underlätta läsbarheten.

4 exempel

  1. Sammansatta ord med förkortning: tv-kanal
  2. Sammansatta ord med engelska: branding-strategi
  3. Radbrott: And-
  4. hämtning
  5. Sammanbindning av efternamn: Eriksson-Lundberg

Vanliga frågor

Vad är mjukt bindestreck?

Ett mjukt bindestreck är ett särskilt typografiskt verktyg som används vid radbrytning. Det syns endast om ordet det är placerat i behöver delas upp över två rader. Det används för att förbättra textens utseende och läsbarhet genom att fördela texten jämnt över rader.

Skriver man dubbelt efternamn med eller utan bindestreck?

När det kommer till dubbelt efternamn i det svenska språket, använder man oftast bindestreck för att sammanfoga de två namnen. Till exempel: “Eriksson-Lundberg”. Detta hjälper till att undvika förvirring och gör det klart att de två namnen tillsammans bildar en persons fullständiga efternamn.